Bekijk en/of download hier de folder (PDF).

Het Tyl Uylenspieghel Gilde

       
 

In de donkere tijden van de Middeleeuwen, toen vele soorten van bijgeloof de mensen te neer drukten, ontsproten uit het collectieve bewustzijn twee opmerkelijke figuren: Reinaert de Vos en Tyl Uylenspieghel.

Beiden ontwikkelden een vitale manier om te overleven in een wereld vol van domheid en bruut geweld. Reinaert overleefde door de wetten van de logica en door zijn calculerend vermogen, terwijl Tyl ontsnapte door zijn natuurlijke verbondenheid met de absurditeit van het bestaan.

Na de verlichting begon de opmars van Reinaert naar de centra van de maatschappelijke instituties. Hij is er nu in vele verschijningen dominant aanwezig: bestuurder, directeur, politicus, manager, speculant, ...... Maar zijn overlevingsstrategie is nog steeds hetzelfde gebleven: zich te goed doen aan de kippetjes van anderen. Leken Tyl en Reinaert ooit wapenbroeders in hun strijd tegen uitbuiting, willekeur en bijgeloof, inmiddels is Tyl de enige nog die de hedendaagse Reinaert als een bedreiging voor zijn onstilbare honger ziet en die hem de stuipen op het lijf jaagt.

De botte vermarkting en de schrijnende ongelijkheid waren nooit zover ontwikkeld als Tyl meer aanwezig was geweest in de hoofden en harten van de mensen. Het systematisch verwijderen van alle Tyls uit de alsmaar groeiende hiërarchisch georganuseerde instituties en instellingen, en de onbekendheid met zijn universele kennis blijken zich nu te wreken.

Om in de huidige wereld van angst, treurigheid en verwarring wat verlichting te brengen, wil het Tyl Uylenspieghel Gilde op ambachtelijke wijze zijn gedachtengoed beheren.

Kortom, op zoek naar Tyl ....

Versje