Bureau Vreugd

       
 

Vanaf de eerste schooldag conditioneren we kinderen om SMART te denken en te handelen. Anders kunnen ze later niet meekomen in de samenleving: dat is de angst die bijna een ieder in z'n greep houdt.

Maar iedereen kan zien dat deze SMART georganiseerde samenleving steeds slechter functioneert. En dat velen onder de druk van "Groei! Groei! Groei!" bezwijken.

Het advies van Bureau Vreugd is om niet vanuit SMART te vertrekken. Dat is de wereld op zijn kop.

Aan de hand van de twee kaartjes wordt dit eenvoudig duidelijk. Als je vanuit SMART vertrekt, begin je met een dood stuk hout. Inderdaad overzichtelijk: specifiek, meetbaar, bla, bla, bla. Maar je komt nooit meer bij een levende boom terecht, nooit meer bij VREUGD.

Om gezond te blijven en om met een goed gevoel in het leven te staan, kun je beter bij VREUGD beginnen. Als anderen van alles voor jou gaan verzinnen, kijk dan of het voor jou aan de criteria van VREUGD voldoet: is het voor jou VERRIJKEND, RELEVANT, ENERVEREND, UITZONDERLIJK, GEZOND en DIENSTBAAR.

Als dat niet zo is, begin er niet aan. Het zal jou - en je omgeving - op de langere termijn ziek maken. Onthoud: voor een levende boom is een stuk hout geen probleem, die is gezond en sterk.

Dat geldt ook voor mensen die vanuit VREUGD werken. Wat ze zichzelf dan als SMART opleggen, wordt niet als probleem ervaren.

In het begin kost het moeite om voor je zelf vanuit VREUGD te beslissen. Niemand heeft het je geleerd, het wordt in het dagelijks leven ontmoedigd en tegengewerkt, en in door geld (en macht) beheerste arbeidsrelaties is het niet gewenst.

Bureau Vreugd probeert inspiratie en ideeën te bieden om vanuit VREUGD te vertrekken.

op naar een brug...